Megoldások

Ipari vízlágyítás

Vizeinkben a keménységet a kalcium- és a magnézium-ionokhoz kötött hidrogénkarbonát okozza. Ennek az utóbbi anyagnak az a tulajdonsága, hogy melegítés hatására átalakul és vízkő alakjában kicsapódik, kemény kristállyá alakul, melyet csak savakkal tudunk feloldani, eltávolítani. Vízkő bárhol kialakulhat, ahol víz folyik, csöpög, vagy pang, ez a víz természetes tulajdonsága.

 

Kizárólag ipari vízlágyítással foglalkozunk.

 

Ipari vízlágyító berendezések előnyei:

  • Vízvezetékrendszerek és kazánok hatékony vízkő elleni védelme
  • A lágyvíz megnöveli a vízzel működő gépek élettartamát

 

Alkalmazási területek:

  • Ipari fordított ozmózis berendezések előtti vízlágyítás
  • Zárt rendszerű fűtőkörök vizének vízlágyítása
  • Savas és lúgos ipari oldatok gyártására használt vizek lágyítás

 

Miért szükséges a vízlágyítás?

 

Ipari vízlágyító berendezés

Az hazai víz keménységének értékét egy kormányrendelet írja elő, ez a két szélső értéknek 50 és 350 (német keménységben mérve 5 és 35) milligramm kalciumoxidot enged literenként. A kemény vizek általában jóízűek, de a csövek és vizes berendezések vízkövesedése, meglehetősen bosszúságos lehet az üzemeltetők számára. A kemény vizek ipari, üzemi mosás, mosogatásnél sokkal több mosószerszert igényelnek, ezáltal alkalmazásuk költséges és drága.

 

A vízkőképződés alakulása késleltethető különböző vegyszerek adagolásával, ilyenek a polifoszfátok, vagy a csövek köré szerelt mágnesek vagy elektromos spirálok. Ezek a módszerek azonban nem számítanak vízlágyításnak.

 

Mi számít vízlágyításnak?

 

A vízlágyítás a hagyományos ioncserélő technológiára alapul, amely természetes folyamatok révén csökkenti a víz keménységét. A kemény víz speciális műgyantát tartalmazó ioncserélő oszlopokon folyik át, amelyek visszatartják a vízben oldott kalcium és magnézium ionokat, így lágyítva a vizet. A gyanta egy idő után lemerül, ilyenkor regenerálni szükséges.

 

A regenerálás során a speciális műgyantát enyhe sóoldat mossa át, kioldva belőle a kalcium és magnézium ionokat, amelyek a mosóvízzel a lefolyóba távoznak. A sóoldat és az víz sohasem érintkezik, így a regeneráló-, illetve az ivóvíz-rendszer tökéletesen elkülönül egymástól.

A PROTFILT automata vízlágyító berendezései kiválóan kezelt lágyvizet biztosítanak, és garantáltan hatékony védelmet nyújtanak a vízkő és a vízkőlerakódások ellen kizárólag ipari felhasználásra vonatkozóan.

 

Ipari vízlágyító berendezéseink megoldást nyújtanak szakaszos (egyoszlopos) és folyamatos üzemmódban (ikeroszlopos) is. A berendezések mérete a víz keménységétől és a kezelendő víz mennyiségétől függ. Vízlágyító berendezéseink teljesítménye néhány tíz litertől akár több mint 10m3/óra lehet.